Amateurvoetbalopzondag.nl
Volg ons op twitter

AFC - HBS

Uitslag 1 - 2 (1 - 0)

Datum zondag 14 februari 2016 om 14:30

Scheidsrechter Witlox R.

Aantal toeschouwers 350

Wedstrijdverslag

HBS liet op Sportpark ‘Goed Genoeg’ koploper AFC in mineur achter en keerde na een 1–0 achterstand bij het ingaan van de rust met een 1–2 overwinning terug naar de Residentie. Invaller Ali Al Fredawi bekroonde na een goede invalbeurt zichzelf tot matchwinnaar en liet het ‘Ooh Ooh Den Haag’ na afloop galmen boven het ‘Geef Mij Maar Amsterdam’.
Tekst: Marlon Kampie
Onder druilerige weersomstandigheden gaf de goed leidende scheidsrechter Roy Witlox na inspectie van de grasmat het eerste fluitsignaal af. Duidelijk werd ook meteen dat het voor de beide ploegen een zware voetbalmiddag zou worden, waarin ook naar hartenlust het veld door de constant neervallende natte sneeuw en regen naar de Filistijnen zou worden geholpen. HBS-trainer André Wetzel kende slechts één wijziging in zijn selectie ten opzichte van de vorige week thuis gewonnen wedstrijd tegen JVC Cuijk. De van een blessure herstelde Dominique Broekhuizen(foto) speelde op de plek waar vorige week Sami Aoulad Said voetbalde.
Groggy
In het eerste kwart gebeurde er vrij weinig. De bezoekers hadden in de aftastende fase qua balbezit een gering veldoverwicht. Maar de kansen waren echter voor de thuisploeg. Daan Sutorius was de eerste die dicht bij een doelpunt was. Op aangeven van Edip Biberoglu werd hij bij het uithalen goed verdedigd door HBS-centrumverdediger Bart Koffeman. Op slag van het einde van het eerste kwart kwamen Jelmer de Winter en Geoffrey Galata na een kopduel met de hoofden tegen elkaar aan. AFC’er Galata overleefde de botsing niet en moest groggy en met een bebloed hoofd het veld verlaten. Randell Shakison kwam voor hem in de plaats.
Grip
AFC begon in het tweede kwart meer grip te krijgen op de wedstrijd. Een schot voorlangs van Pieter Koopman in combinatie met Daan Sutorius was al een voorteken. Uit de afgeslagen aanval knalde Randell Shakison in de nastoot vanuit de tweede lijn strak in handen van doelman Gianni Kamperveen. AFC bleef doorgaan met het zoeken van de aanval. HBS beleefde een mindere periode en was niet in staat de aanvallen van de thuisclub een halt toe te roepen. Na een aanval via de linkerkant, opgezet door Shakison, waarbij Sutorius en Kooman elkaar weer vonden schoot laatstgenoemde via de handen van sluitpost Kamperveen net naast. Jonathan Richard had ook de pech dat zijn inzet vanaf de linkeras, op de huid gezeten door Niels van Pelt, voorlangs zeilde.
Sleepbeweging
HBS had tot op dit moment nog geen enkele kans weten te creëren. Op slag van het eerste half uur viel dan ook het openingsdoelpunt van de thuisclub. Melvin Grootfaam bereikte tussen twee HBS-verdedigers Daan Sutorius in de strafschopcirkel. Met een handige achterwaartse sleepbeweging zette hij Pieter Koopman op korte afstand vrij voor het HBS-doel. Via de onderkant van het lichaam van Gianni Kamperveen werd de 1–0 voor de thuisploeg beklonken. De Kraaien werden even wakker. Tjeerd Westdijk kon via de achterlijn Dominique Broekhuizen bereiken. Broekhuizen trok met een stift voor. De kopbal van Jelmer de Winter hierna had een beter lot verdiend, maar ging millimeters naast de voor HBS verkeerde kant van de paal.
Metamorfose
Aan het begin van de tweede helft beleefden de Kraaien een ware metamorfose. De ploeg startte heel sterk en oogde meteen gretig op zoek naar de gelijkmaker. De rollen keerden zich in het voordeel van de bezoekers. Nu was het AFC, dat moest gaan geloven aan de HBS-dadendrang. Mahjoub Mathlouti, die opkomend sterk acteerde, bereikte met een voorzet vanaf de linkerkant Jelmer de Winter. De Winter werd duidelijk tegen de grond gewerkt door Jonathan Richard. Scheidsrechter Witlox aarzelde geen moment, gaf Richard geel en kende aan HBS een strafschop toe. Tjeerd Westdijk nam zijn verantwoordelijkheid en benutte de toegekende pingel: 1–1. Zijn elfde doelpunt waarmee hij nu op de tweede plaats van de topscorersranglijst van de zondag topklasse komt te staan.
Geel
Twee minuten hierna dacht Westdijk een tweede strafschop te willen versieren. Maar de leidsman uit het Brabantse Berlicum trapte daar niet in en gaf Westdijk ook nog eens terecht geel voor de duikeling. Nadat de lange wijzer van de klok een volle ronde had gemaakt tikte AFC-doelman Sándor Lászlo, gehinderd door Westdijk, een inzet van Richello Fecunda net onder de lat vandaan tot corner. HBS had de wedstrijd volledig in handen. AFC was geen schim meer van de ploeg die in de eerste helft de boventoon voerde. HBS-trainer André Wetzel wisselde en liet de 17-jarige Bram Ros de plaats van de moegestreden Mike de Geer overnemen.
Gevaar
Na een actie van Richello Fecunda aan de rechterkant knalde Dominique Broekhuizen via het centrum met het linkerbeen over het AFC-doel. Ali Al Fredawi kwam de laatste twintig minuten in het veld voor Jelmer de Winter en bij de thuisclub wisselde trainer Bart Logchies Pieter Koopman voor Tom van den Brink. Fredawi, koud in het veld, bleek een constant gevaar voor de AFC-achterhoede. Hij speelde zich met een beweging vrij van Marinus Willemsen, maar zijn pegel kon nog gekeerd worden door AFC-goalie Sándor Lászlo. AFC kreeg de bal niet weg en Richello Fecunda bereikte Fredawi met een achterzet.
Nodig
Wederom was de geboren Irakees Willemsen te snel af. Dit keer had de AFC-doelman geen verweer op de meedogenloze knal in de korte hoek: 1–2. Ali Al Fredawi verklaarde na afloop: ,,Ik ben heel blij dat ik met mijn doelpunt HBS aan de overwinning heb kunnen helpen. Wij hebben de punten hard nodig. De laatste keer dat ik scoorde was thuis tegen TEC. Ik vind HBS een goede ploeg hebben, mijn medespelers, technische staf en bestuur zijn ook oké en hebben mij goed opgevangen. Vandaar dat ik besloten heb ook het volgend seizoen voor HBS te blijven voetballen.”
Waarde
HBS ging door op zoek naar verruiming van de voorsprong. B-junior Bram Ros troefde een AFC-speler af en bood Tjeerd Westdijk een niet te missen kans. Nadat AFC aan de overkant voor het eerst in de tweede helft een mogelijkheid kreeg, was het weer Westdijk die een voorzet van Al Al Fredawi niet op zijn juiste waarde wist te schatten. AFC probeerde nog een slotoffensief eruit te persen, maar HBS hield achterin Braef Stant.
Slimmer
Tjeerd Westdijk analyseerde na afloop de wedstrijd als volgt: ,,Ik ben de mening toegedaan dat wij over het algemeen goed hebben gespeeld. De eerste helft waren wij de bal vaak veel te snel kwijt, waardoor wij AFC sterker maakten. Daar maakten zij goed gebruik van en waren zij beter dan HBS. De tweede helft waren wij wat scherper en vooral ook slimmer in balbezit. En hebben AFC op felheid afgetroefd.” Over zijn eigen spel zei Westdijk: ,,Ik speelde de eerste helft heel matig. De tweede helft vond ik mijzelf iets beter spelen. Ik hield iets langer de bal vast, waardoor wij steeds gevaarlijker voor het AFC doel konden opduiken.”
Felheid
Ook over wat van HBS verwacht kan worden in de resterende wedstrijden liet de HBS-topscorer zich uit: ,,Ik ben ervan overtuigd dat met dezelfde inzet en felheid als vanmiddag tegen AFC tegen de resterende ploegen ook veel punten gepakt kunnen worden. Misschien is de nieuw te vormen Tweede Divisie op dit moment nog een brug te ver voor ons. Wij moeten ons daar op dit moment niet mee bezighouden en naar kijken. Als wij de komende wedstrijden winnend weten af te sluiten en de punten pakken, dan komt de Tweede Divisie automatisch in beeld. Belangrijk is dat wij nu weer met zijn allen naar boven kunnen kijken.”
HBS klimt na de overwinning op de koploper naar een elfde plek op de ranglijst. Volgende week kunnen de Kraaien verder stappen maken als nummer voorlaatste op de ranglijst, SWZ Boso Sneek, op Sportpark Craeyenhout op bezoek komt.

© Haaglanden Voetbal

Wedstrijddetails

AFC Minuut HBS
Randel Shakison Geoffrey Galatá 15  
Pieter Koopman 31  
Magid Jansen 53  
Jonathan Richard 55  
56   (Penalty) Tjeerd Westdijk
60   Tjeerd Westdijk
60   Mike de Geer Bram Ros
Tom van den Brink Pieter Koopman 65  
73   Jelmer de Winter Ali al Fredawi
76   Ali al Fredawi
Matthijs Jesse Edip Biberoglu 78  
80   Mahjoub Mathlouthi Berend Kaster

Opstelling

Alle uitslagen, standen en programma's van het zondagvoetbal.
Verder transfers van de zondag Topklasse en Hoofdklasse, nieuws en overige achtergronden van het zondag amateurvoetbal!