Amateurvoetbalopzondag.nl
Volg ons op twitter

Dongen - Baronie

Uitslag 2 - 0 (0 - 0)

Datum zondag 24 april 2016 om 14:30

Scheidsrechter Vries D.H. de

Wedstrijdverslag

VV Dongen onder hoogspanning langs Baronie.
2-0 in het ‘Duel der Keepers’

Koploper VV Dongen en Baronie bestreden afgelopen zondag een bijzonder duel met elkaar. De ene kan kampioen worden, VV Dongen, en de andere, Baronie, is aan het strijden om niet terug te vallen naar het districtsniveau van de 1e klasse. Voor VV Dongen is het mogelijk om een van de 10 landelijke kampioenen worden, maar moest met nog vier wedstrijden te gaan afrekenen met het in last verkerende Baronie. De amateur-icoon uit het verleden werd met 2-0 verslagen door een gespannen VV Dongen in een wedstrijd waarin keeper Ralf van Gestel (Baronie) en Jordy Zielschot (VV Dongen) hun team op cruciale momenten wisten te redden. VV Dongen won uiteindelijk op basis van individuele klasse en collectiviteit. Concurrent van VV Dongen, EHC verloor twee punten door een gelijkspel bij DOSKO, waardoor VV Dongen op drie wedstrijden voor het einde van de competitie een gat van zes punten heeft geslagen. Gezien beider programma’s mag VV Dongen zich gaan opmaken voor een grandioos kampioensfeest.

Het was een moeizame wedstrijd die de in grote getale toegestroomde supporters voorgeschoteld kregen. Baronie vocht in de laatste Derby van de omgeving voor wat het waard was. Baronie heeft een gerede kans om terug te vallen naar de 1e klasse van District Zuid, terwijl VV Dongen de kans heeft om zich verder in de Landelijke Competities te gaan mengen. Twee verschillende belangen die in de haaksheids van het belang een gespannen sfeer opleverde.

VV Dongen wilde snel korte metten maken met de degradatiekandidaat. De jonge groep van Baronie wachtte echter georganiseerd de kansen af. VV Dongen nam snel het initiatief en het spel verplaatste zich op de helft van de Bredanaars. Qua baltempo was het niet moeilijk voor Baronie om zich daarop in te stellen en het was overduidelijk dat de Groen-Witte formatie de opdracht had gekregen om ‘het moment’ te pakken wanneer het zich zou voordoen.

Vooral Dennis Peragon en Jordi Nijs konden hun geduld bewaren totdat hun team in de buurt van het zestien-meter gebied van VV Dongen kwam. Pas dan gingen de remmen los en leverde hun inzetten gevaar op in de VV Dongen defensie. Corners en andere standaardsituaties hadden VV Dongen pijn kunnen doen ware het niet dat keeper Jordy Zielshot (21) weer een van zijn sterke dagen had. Zijn onverzettelijkheid was een van de redenen waarom VV Dongen gedurende de hele wedstrijd niet op een achterstand kwam.

Zijn collega aan de andere kant Ralf van Gestel was van hetzelfde kaliber. Hij kreeg in de wedstrijd zoveel ballen te verwerken dat men zich op de tribune begon af te vragen of deze 30-jarige man uit Gilze wel te verslaan was. Zijn mooiste redding was in de 11e minuut toen Jorik Mijnhijmer mocht aanleggen voor een vrije trap, Vanaf de rechterkant van het strafschopgebied schoot de goalgetter richting de rechterkruising. De redding van van Gestel was fenomenaal. Hij tikte de bal met zijn vingertoppen over de lat.

Van Gestel werd van alle kanten bestookt. Zo was het linksback Giovanni Henskens die de ene na de andere schitterende voorzet afleverde. Spits Kolkert c.s. hadden het vizier niet scherp genoeg en lieten daarmee de getergde formatie uit Breda in leven.

Pas na rust viel de beslissing. Eigenlijk geheel onterecht gezien de kansenverhouding van dat moment. Baronie had al een paar keer goed aangedrongen en hadden de pech dat het houtwerk of keeper Zielschot in de weg stonden. Het was Remon Koenen die in de 69e minuut de ban wist te breken. Hij scoorde uit een identieke aanval die de supporters al eens in Vlissingen voorgeschoteld hadden gekregen. Een crossbal van linksback Giovanni Henskens op invaller en rechtsbuiten Mart van Bree. Laatstgenoemde maakte een actie langs zijn tegenstander om vervolgens een scherpe voorzet richting de tweede paal af te leveren. De bal viel voor de voeten van Remon Koenen die met zijn schot Sportpark de Biezen in vuur en vlam zette, (1-0 in de 69e minuut)

De aanvallende wissels die trainer Henk van de Langenberg (Baronie) doorvoerde waren evident aan de omstandigheden waarin Baronie verkeerde. ‘De kat in het nauw’ zette alles op alles om een nederlaag af te wenden en zorgde voor de nodige paniek in de VV Dongen-defensie. Uitgerekend Floris Wouters, die een revalidatieperiode van ruim vijf maanden achter de rug heeft gehad bepleitte het slecht voor de ineengestorte matador uit het verleden. Beheerst en kalm schoot hij in de 90e minuut de 2-0 langs de uitblinkende van Gestel binnen. Het feest in Dongen was onnavolgbaar en de deceptie in Breda waarschijnlijk niet te beschrijven.

Volgende week 1 mei kan VV Dongen de opmaat naar het kampioenschap vervolmaken. EHC speelt zondag 1 mei om 14.30 uur tegen Blauw-Geel 38. VV Dongen gaat naar degradant SV TOP. Mocht EHC gelijkspelen of verliezen dan zullen de Kanaries een van de 10 landelijke kampioenen zijn. Houdt uw telefoon in de gaten !! Het kan zomaar een volksfeest worden in Dongen.

Tekst: Frank van Heteren

Wedstrijddetails

Dongen Minuut Baronie
Mart van Bree jr. Glenn Kools 66  
Rémon Koenen 70  
Sander de Bont Tom Kolkert 71  
Jan Gerrits Jorik Mijnhijmer 77  
Floris Wouters 90  

Opstelling

Alle uitslagen, standen en programma's van het zondagvoetbal.
Verder transfers van de zondag Topklasse en Hoofdklasse, nieuws en overige achtergronden van het zondag amateurvoetbal!